dissabte, 12 de gener del 2013

El lema "keep calm and speak catalan"

La idea de l’informàtic Josep Maria Ganyet de convertir un eslògan britànic de la II Guerra Mundial en un crit de defensa de l’ensenyament en català triomfa i Moritz s’hi apunta a favor de Som Escola.
D’un eslògan de resistència civil contra la por d’una invasió nazi a un lema per no deixar-se abatre per la llei Wert. El ‘Keep calm and carry on’ britànic del 1939 s’ha transformat en ‘Keep calm and speak Catalan’ gràcies a l’informàtic i tuitaire Josep Maria Ganyet, i en pocs dies ha triomfat a la xarxa. Davant l’èxit, Ganyet ha muntat una pàgina web on es poden trobar formats diversos del nou lema –des d’un PDF fins a un fons de pantalla, passant pels avatars que molts usuaris ja s’han posat al seu compte de Twitter– i Moritz també ha respost al fenomen. La firma cervesera ha anunciat que llançarà una samarreta amb la frase, i ja n’ensenya el disseny i promet que anunciarà ben aviat com aconseguir-la. Els beneficis que n’obtingui els destinaran a Somescola.cat.
‘Keep calm and carry on’ –”Conserva la calma i tira endavant”– va ser un lema ideat el 1939 pel govern britànic, quan temia una invasió nazi, amb l’objectiu de mantenir alta la moral de la població. Tanmateix, i malgrat que se’n van imprimir 2,5 milions d’exemplars, finalment se’n va fer una distribució limitada i el gran públic no el va arribar a conèixer mai, fins que l’any 2000 se’n van trobar dos exemplars a la llibreria de segona mà Barter Books, a Alnwick, un poble de 8.000 habitants al nord d’Anglaterra. Un vídeo explica l’origen del cartell.
Des que el gran públic l’ha descobert, el ‘Keep calm and carry on’ s’ha convertit en un lema de culte que convida a la desobediència civil, i ha estat utilitzat de maneres diverses, incloses les paròdies i les sàtires. Ara, a Catalunya, pren un altre sentit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada